nl

Inzicht in stofpilling

• Pilling is geen fabricagefout of -fout.

Een 'pil' of beter bekend als een bobbel, pluisbal of pluizenbal is een kleine bal van vezels die zich vormt op het oppervlak van een stuk stof. Het wordt veroorzaakt door slijtage aan het oppervlak en wordt als onooglijk beschouwd omdat het textiel er versleten uitziet.

Het is belangrijk op te merken dat pilling geen defect van de stof is. Pilling is een normaal verschijnsel dat wordt veroorzaakt door dagelijkse slijtage en heeft geen invloed op de duurzaamheid of functionaliteit van de stof.

• Oorzaken:

Losse vezels hebben van nature de neiging om naar het oppervlak van een stuk stof te bewegen, waar ze onderhevig zijn aan wrijving, hierdoor draaien de vezels samen tot kleine bolletjes. Vezels die nog aan de stof zijn bevestigd, worden ook in de bal gedraaid, waardoor de pil aan het oppervlak van de stof wordt vastgemaakt.

• Wordt pilling-stof vervangen?

Consumenten zijn vaak bezorgd dat pilling betekent dat de stof slijt, of dat dat niet van goede kwaliteit is, dit is niet het geval. Omdat pilling geen stofdefect of -fout is, valt het niet onder de garantie.

• Oplossingen om pilling te verhelpen:

Alle stoffen zullen tot op zekere hoogte pillen. Sommige stoffen zijn gecoat of geschroeid tijdens het fabricageproces, maar als je pillen op je nieuwe stof begint te zien, raak dan niet in paniek, want ze kunnen gemakkelijk worden verwijderd.

Een snelle en kostenbesparende optie is een pillenscheerapparaat, verkrijgbaar in de meeste naaiwinkels. Er zijn ook pillenkammen die dezelfde taak handmatig uitvoeren.

foto

Je kunt de pillen ook verwijderen met een scheermesje. Neem een schoon scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je zetel te beschadigen. Nu hoef je alleen maar je zetel te stofzuigen op een lage zuigstand, en hij ziet er weer als nieuw uit!

foto

Als pilling opnieuw optreedt, kan het gewoon weer worden afgeschoren. Dit kan meerdere keren voorkomen, maar de pilling zal verminderen en uiteindelijk ophouden zodra de overtollige vezels zijn verwijderd.